Officieel ligt Carrē 1711 in Wittem, een buurtschap dat deel uitmaakt van Partij-Wittem: een kerkdorp dat samen met negen andere de gemeente Gulpen-Wittem vormt. Deze samenvoeging van Gulpen en Wittem vond plaats op 1 januari 1999. Hiervoor vormde Wittem een zelfstandige gemeente, die in de huidige hoedanigheid ontstond in 1982.
Geschiedenis van Wittem
Hoewel de gemeente Wittem in 1982 ontstond, is de naam van het buurtschap veel ouder. In een akte uit 1125 staat deze voor het eerst vermeld als Witheim: huis (heim) bij de eik (witte). In 1520 werd Wittem verheven tot een vrije rijksheerlijkheid en in 1732 tot een graafschap. Na de inname van het grondgebied door de Franse Republiek aan het einde van de 18e eeuw ontstond de nieuwe gemeente Wittem. De kernen Nijswiller, Partij en Wahlwiller maakten hier onderdeel van uit. In 1982 werd dit uitgebreid met Slenaken.
Bezienswaardigheden
Wanneer je in Wittem bent, zijn er een aantal bezienswaardigheden die zeker een bezoekje waard zijn. Het Redemptoristenklooster werd tussen 1729 en 1733 gebouwd, en is tegenwoordig een regionaal bedevaartsoord. Van de originele barokke kloosterkerk staat slechts nog een deel. De rest van het klooster zoals je dit nu in Wittem vindt, is gebouwd rond 1894. In 1938 werd het klooster vergroot en in 1961 werd de Gerarduskapel toegevoegd. Sinds 2001 wordt de bijzondere monumentale bibliotheek in het klooster ook wel ingezet voor concerten, lezingen en exposities.
Schuin tegenover het Redemptoristenklooster vind je Kasteel Wittem. Tegenwoordig wordt het kasteel gebruikt als hotel-restaurant. Maar de geschiedenis van het kasteel gaat terug tot de 12e eeuw. Twee eeuwen later werd het bewoond door Johan van Cosselaer, heer van Wittem. Het kasteel werd door verschillende families bewoond, en uiteindelijk rond 1800 gerestaureerd door de familie Merckelbach. Dit was wel nodig – een groot deel van het kasteel werd in 1679 door Franse troepen opgeblazen. Het originele kasteel was veel groter dan hoe we het nu kennen. De familie Merckelbach restaureerde het gebouw tot de neogotische stijl waarin we het nu kennen. Vanaf 1958 is kasteel Wittem onder verschillende eigenaren een hotel-restaurant.
Andere bezienswaardigheden die zeker genoemd moeten worden zijn de Wittemermolen en het herdenkingsmonument aan de Wittemerweg.