Wist je al dat we bij Carrē 1711 onze eigen honing maken? Of ja, wij doen dit natuurlijk niet. Dit doen onze bijen. En die heerlijke honing, daar mogen we de bijen zeker dankbaar voor zijn. Maar wist je dat we zonder dit insect gedoemd waren uit te sterven?
Bijen zijn de geheime producent van ons voedsel
Een vrolijk zoemend, geelzwart beestje dat door de bloemen in je tuin vliegt en heerlijke honing produceert. Maar de bij zorgt voor veel meer voedsel – maar liefst 75% van al onze voedselgewassen zijn namelijk afhankelijk van de bestuiving door insecten, waaronder de bij. Dat beestje zorgt voor de groei van diverse fruitsoorten (zoals kersen, appels, bramen, frambozen en mango’s), groentes (zoals courgettes, paprika’s en avocado’s) en andere producten zoals zonnebloemolie en mosterd.
Hoe werkt het bestuivingsproces van de bij?
Planten beschikken over stuifmeel, het mannelijke zaad van een plan. Door dit stuifmeel naar de stamper van een andere plant te brengen wordt deze bevrucht. De meeste vruchten van planten ontwikkelen zich pas na deze bevruchting. Dit bestuivingsproces wordt een handje geholpen door insecten en soms zelfs door vogels. Onder deze insecten zijn honingbijen de diertjes die de meeste planten bestuiven.
De rol van de bij in ons ecosysteem
En dit bestuiven is goed voor meer dan alleen onze voedselproductie. Ook andere (wilde) planten, bloemen en bomen blijven voortbestaan door het bestuivingsproces. Dit zorgt weer voor de biodiversiteit van bloemen en planten, maar ook voor het overleven van de dieren die deze planten eten. De blijvende groei van bomen leidt weer tot meer zuurstof, waterbehoud in de wortels en bevruchting van de bodem.
Bijen zorgen niet alleen voor de groei van al het genoemde, maar ook voor een betere kwaliteit van voedselgewassen. En dit betekent weer dat het voedsel meer opbrengt, wat leidt tot een betere economie. De bij is dus een echte levensredder – soms wel heel letterlijk. Door het gedrag en sterfte van de bij in de gaten te houden, kunnen grote veranderingen in ons ecosysteem gesignaleerd worden. Wanneer hier grote schommelingen in te zien zijn dan is er iets aan de hand.
In iedere keuken hoort een potje honing
Natuurlijk besteden we ook aandacht aan het belangrijkste exportproduct van de bij: honing! Wist je dat bijen voor iedere kilo honing 40.000 tot 60.000 vluchten maken? Dit staat gelijk aan meer dan twee keer de wereld rond. Nu kijk je toch wel anders tegen een potje honing aan…
In de keuken of aan tafel gebruik je honing in combinatie met tal van verschillende etenswaren. Op je boterham of pannenkoek, bijvoorbeeld, maar ook als natuurlijke vervanger van suiker in gebak en desserts. Bovendien is honing ook heerlijk in combinatie met hartige ingrediënten, zoals gevogelte, vis en soep of in dressings en sauzen.
Honing als medicijn
Maar honing kan op nog veel meer manieren worden gebruikt! Wanneer je ziek bent, helpt honing je om weer beter te worden. Het is ontstekingsremmend en wond genezend, waardoor het wordt gebruikt voor de behandeling van brandwonden. Ook helpt het bij oprispend maagzuur, verbetering van je weerstand, allergieën verlichten en een zere keel verzachten. Het is dus niet alleen lekker in de thee, maar ook nog eens heel effectief. Bovendien ondersteunt honing de spijsvertering, werkt het stimulerend voor het zenuwstelsel en de bloedsomloop en kan het de productie van melatonine stimuleren voor een betere nachtrust.
Naar de schoonheidssalon? Gebruik honing!
We hebben nu besproken wat honing allemaal doet voor de innerlijke mens, maar wist je dat het ook toepasbaar is voor uiterlijke zaken? Honing heeft een hydraterende werking en kan helpen bij een droge huid of lippen en de bestrijding van acne. Tijd voor een honingmasker! Dit werkt overigens niet alleen op je gezicht, ook je haar kan ervan profiteren. Meng het met een olie zoals olijf- of kokosolie, of met je conditioner en laat het even intrekken.