Tijd voor de voorjaarsschoonmaak!
Nu de lente officieel is begonnen en het mooie weer voor de deur staat, is het weer tijd voor een grote voorjaarsschoonmaak! Met een heerlijk fris huis laten we de donkere dagen echt achter ons. Maar het hele huis schoonmaken, dat is nogal een klus! Zie je door de bomen het bos niet meer? Ik heb een handig stappenplan gemaakt zodat je zeker weten niets vergeet. En nog handiger: download onze checklist zodat je alles kunt aftikken zodra het gedaan is.
Stap 1: Vind de juiste motivatie
Aan de schoonmaak beginnen is misschien nog wel het lastigste van het hele gebeuren. Vind dus eerst maar eens motivatie om de eerste stap te zetten. Het helpt om er iets leuks van te maken. Zet een interessante podcast of swingende muziek op, en beloof jezelf een beloning voor wanneer je klaar bent. Blijf vooral realistisch en probeer niet alles in één dag te doen. Begin eerst maar eens met de ruimte die het hardst toe is aan een grote schoonmaak.
Stap 2: Maak een checklist
De motivatie hou je erin door af te tikken wat je hebt gedaan en dus niet meer hoeft. Een checklist is dan ook een must voor een effectieve schoonmaak! Maak zelf een checklist of gebruik de lijst die wij gemaakt hebben. Om helemaal georganiseerd aan de slag te gaan, kun je een tijdsplanning maken of een prioriteitenlijst: begin bij het belangrijkste.
Stap 3: Haal de juiste producten in huis
Een schoonmaak kun je natuurlijk niet doen zonder de juiste producten:
- Stofzuiger
- Voldoende microvezeldoekjes
- Dweil
- Schoonmaakproducten zoals allesreiniger, wc-eend en Glassex
- Tandenborstel voor de kleine hoekjes
Veel zul je niet hoeven aan te schaffen, begin eens met wat nog in je gootsteenkast staat.
Stap 4: Frisse lucht
Een voorjaarsschoonmaak roept om heerlijke frisse lentelucht. Begin daarom met ramen en deuren openzetten. Bijkomend voordeel is dat alle stof goed zichtbaar is en alles sneller droogt.
Stap 5: Wees niet bang om spullen weg te gooien
Blijf jij aan alles vasthouden met de verwachting het ooit nog eens nodig te hebben? Dat probleem ken ik wel. Vervolgens puilen alle kasten uit met spullen waarvan je niet eens weet dat je ze hebt. Bedenk je daarom bij alle spullen die je in handen hebt: heb ik dit nodig en haal ik er plezier uit? Bij twijfel, bedenk dan hoe lang geleden je het voor het laatst hebt gebruikt. Is dit zeker een seizoen geleden, dan heb je het niet meer nodig.
Stap 6: Meer handen maakt licht werk
Natuurlijk hoef je niet alles in je eentje te doen. Geef ook kinderen, familieleden en huisgenoten taken die ze zelf kunnen uitvoeren. Dit maakt het schoonmaken een stuk gezelliger én sneller.
Stap 7: De juiste volgorde
Zorg ervoor dat je niet dingen dubbel doet. Het heeft bijvoorbeeld geen zin om eerst te stofzuigen, en dan stof van de kastjes weer op de grond te vegen. Maak eerst droog schoon en dan pas nat, dus begin met afstoffen en stofzuigen, en daarna pas met een nat doekje en een dweil. En ga van boven naar beneden: van de hoge kastjes richting de vloer.