Een eeuwenoude traditie
Iedere feestelijke gelegenheid is voor Limburgers een reden om feest te vieren. En daar komen natuurlijk een hoop tradities bij kijken! Eén van deze belangrijke tradities is de schutterij. Net zo belangrijk als de traditie is de betekenis ervan voor de gemeenschap. Daarom heeft vrijwel ieder Limburgs dorp een eigen schutterij die wordt gevormd door de eigen inwoners.
Limburgse schutterijen
Heb je het geluk in een Limburgs dorpsfeest terecht te komen, dan herken je de schutterij meteen. De leden gaan gekleed in militaire uniformen en in gildekledij uit de 17e eeuw. Een schutterij bestaat onder andere uit:
• Een koning, koningspaar of een keizer;
• Officieren;
• Vaandeldragers;
• Geweerdragers;
• Muzikanten.
Veel schutterijen geven hier hun eigen draai aan, waardoor ook andere personen deel ervan kunnen uitmaken.
Het ontstaan van schutterijen
Zoals zoveel Limburgse tradities kent ook de schutterij een religieuze oorsprong. Maar dat niet alleen. Schutterijen ontstonden in de middeleeuwen en werden ingezet om een stad te beschermen. Ze functioneerden als een soort politie en ondernamen actie bij opstanden en andere calamiteiten. Het religieuze aspect ontstond doordat veel schutterijen een eigen patroonheilige hadden. Net als in het hedendaagse Limburg vervulden schutterijen een belangrijke sociale rol in hun eigen gemeenschap.
Koningen en keizers
Het werd hierboven al even aangehaald: bij een schutterij hoort ook een koning en soms wel een keizer. Voor deze rol wordt gestreden tijdens het jaarlijkse vogelschieten. Degene die een houten vogel van een hoge paal af kan schieten wordt dat jaar de koning. Deze koning mag een koningin kiezen om samen met hem een koningspaar te vormen. Wordt iemand voor de derde keer koning, dan wordt hij de keizer van de schutterij.
Het Oud-Limburgs Schuttersfeest
Niet alleen tijdens de dorpsfeesten worden schutterijen ingezet, er bestaan zelfs evenementen speciaal voor schutterijen. Dit zijn de schuttersfeesten, met het Oud-Limburgs Schuttersfeest (OLS) als hoogtepunt. Het OLS is zelfs zo belangrijk, dat het in 2008 erkend is als nationaal immaterieel cultureel erfgoed. Tijdens het OLS en andere schuttersfeesten vinden optochten plaats, maar ook wedstrijden waarin verschillende schutterijen het tegen elkaar opnemen. Zo worden ze bijvoorbeeld beoordeeld op het koningspaar, het schietresultaat en het muziekkorps.