Traditionele feesten; als er één ding is waar wij Limburgers goed in zijn, dan is het dat wel. We houden ervan om tradities in ere te houden en uitbundig te genieten van deze vieringen. Inmiddels zijn er nog maar weinig grote Oogstdankfeesten, maar ook deze zijn voor veel Limburgers niet weg te denken uit de jaarlijkse evenementenagenda. Ooit begonnen de feesten als manier om God te bedanken voor een succesvolle oogst. Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot culturele festijnen die meerdere dagen duren en soms geen Oogstdankfeest meer worden genoemd.
Oogstdankfeest Berg aan de Maas
Eén van de bekendste Oogstdankfeesten worden ieder jaar gehouden in het dorpje Berg aan de Maas. In 1946 vond de eerste editie plaats, die werd georganiseerd door Leo Horrichs. Hij werd geïnspireerd door het Oogstdankfeest van Sevenum. Een jaar later werd de eerste optocht aan het feest toegevoegd, bestaande uit vier wagens. Hoewel het feest sindsdien ieder jaar plaatsvindt, is de manier waarop steeds veranderd. Tegenwoordig richt de viering zich minder op geloof en meer op cultuur. Het wordt ieder jaar bezocht door duizenden mensen uit binnen- en buitenland, die genieten van theater, activiteiten, de Oogstkoningin en als hoogtepunt de Culturele Stoet met optredens van groepen uit verschillende landen. De oorspronkelijke reden van het Oogstdankfeest wordt in ere gehouden met een eucharistieviering, volledig gericht op de dank voor de oogst.
Meer informatie: www.augst-cultuurfestival.nl
Oogstdankfeest Voerendaal
Het feest in Berg aan de Maas is misschien het grootste, maar zeker niet het enige Oogstdankfeest van Limburg. In Voerendaal vieren ze jaarlijks feest, beginnend met de heilige mis. Hierna genieten de bezoekers van eten en drinken, en kunnen ze oude ambachten bekijken. Ook voor kinderen worden meerdere activiteiten georganiseerd.
Meer informatie: www.oogstdankfeestvoerendaal.nl