Mergel: het gele goud van Zuid-Limburg
In Zuid-Limburg valt niet te ontkomen aan de invloed van mergel. Waar u ook kijkt ziet u gebouwen en kunstwerken van mergel. Maar ook toeristische activiteiten vinden rondom mergel plaats. Mergel is het krijtgesteente dat ondergronds in Nederland en delen van Vlaanderen voorkomt. Het is geen wonder dat dit gesteente in Limburg zoveel gebruikt wordt; het kan namelijk veel weersomstandigheden aan. En dat is erg handig, want ook in het zonnige Zuiden kan het Nederlandse weer flink tekeergaan.
Mergelwinning in het ondergrondse Valkenburg
In Nederland wordt mergel alleen nog gewonnen in de Sibbergroeve in Valkenburg. Dit is niet heel vreemd: de Sibberberg heeft de grootste ondergrondse mergelgroeve in Nederland. Maar ook bovengronds vindt in Zuid-Limburg mergelwinning plaats, bijvoorbeeld in de groeve ’t Rooth bij Margraten. De mergel wordt vervolgens gebruikt voor bouwmateriaal, kunstwerken, cement, kleurstof in aardewerk en zelfs als toevoeging aan veevoer.
Een kijkje nemen in de mergelgroeve
De mergelgroeven worden in de volksmond vaak aangeduid als ‘mergelgrotten’. In het Limburgse Valkenburg aan de Geul worden deze grotten niet alleen gebruikt voor mergelwinning. Zo vind je hier ook ondergrondse rondleidingen, musea en zelfs feestzalen. Misschien is de jaarlijkse kerstmarkt in de grotten nog wel het meest bekend. Neem zelf een kijkje in de mergelgrotten en laat je te voet of op een mountainbike rondleiden.
Kunradersteen versus mergelsteen
Bij de bouw van Carrē 1711 hebben we gebruik gemaakt van een hele andere bijzondere steen: de kunradersteen. Dit is – naast mergel – de andere Nederlandse natuursteen waarmee gebouwd kan worden. In tegenstelling tot mergel wordt de kunradersteen enkel bovengronds gewonnen. Waarom we hebben gekozen voor dit natuurproduct? Kunradersteen is veel harder, compacter én duurzamer dan mergel. Zo kan Carrē 1711 nog jarenlang mee!