Zuurdesembrood: een Bourgondisch genot
Met verse zoute ham, dikke plakken kaas of heerlijke stroop… Een uitgebreide Limburgse boerenlunch móet zuurdesembrood bevatten. Natuurlijk kunt u naar een winkel met streekproducten gaan, waar ze jullie alles kunnen vertellen over dit heerlijke brood! Maar wist u dat u het ook zelf kunt maken? Onderstaand recept is gemaakt door een authentieke Italiaanse bakker. En als iemand weet wat lekker eten is, dan zijn het de Italianen wel!
Ingrediënten
– 400 g bloem
– 1 tl zout
– 1 tl droge of verse gist
– 3 dl warm water
Benodigdheden
– Mengkom
– Vork
– Vershoudfolie
– Keukendoek
– Gietijzeren kookpot
– Oven
Bereiding
1. Neem een ruime mengkom en doe hierin het warme water. Los hier al roerend een klein gedeelte van de bloem in op.
2. Voeg de gist toe en blijf roeren.
3. Blijf met een vork roeren en voeg de helft van de resterende bloem toe. Voeg hierna het zout en de resterende bloem toe aan het mengsel.
4. U heeft nu een soort beslag. Dek de mengkom af met vershoudfolie en laat het 6 uur lang bij kamertemperatuur rijzen. Plaats de kom hierna in de koelkast en laat het nog 10 uur rijzen.
5. Strooi een handje bloem op tafel en plaats hierop het deeg. Rol het deeg twee keer voorzichtig op zodat de alcohol verdwijnt. Bloem daarbij nog extra.
6. Plaats een keukendoek in een schone kom, leg hierop de deegbol en sla de doek losjes dicht. Laat het deeg 2 uur op kamertemperatuur narijzen.
7. Verwarm een gietijzeren kookpot in de oven op 230 °C. Plaats het deeg in de pot, geef de bol een kruissneden en bak gedurende 30 minuten onder het deksel van de pot af.
8. Verwijder het deksel en laat nog ongeveer 20 minuten verder garen, afhankelijk van de gewenste kleuring.
9. Neem het brood uit de oven en laat het goed afkoelen op een rekje. Smakelijk eten!