Tijd voor een borrel!
Zeg je ‘Els’ of ‘Elske’, dan weet bijna iedere Limburger meteen wat je bedoelt. Officieel heet de kruidenbitter ‘Els La Vera’, waarbij ‘La Vera’ vertaald kan worden naar ‘de echte’, om het drankje te onderscheiden van de vele imitaties die in de regio opdoken. Het lichtbruine drankje heeft een alcoholpercentage van 34% en een smaak die je meteen herkent.
De kenmerkende smaak komt vooral van steranijs, terwijl alsem zorgt voor een subtiel bittertje. De rest van de ingrediënten? Die zijn strikt geheim en gebaseerd op een familierecept van ruim tweehonderd jaar oud.
Een drankje met historie
Voor de oorsprong van Els La Vera gaan we terug naar 1821, toen G.J.H. Hennekens op landgoed Genbroek in Beek een distilleerderij startte. Dit bleek al snel een groot succes, en in 1828 verhuisde het bedrijf naar het centrum van Beek. Vijf generaties lang maakte de familie Hennekens samen met de familie Sangers hier Els en andere distillaten.
Vele jaren na het ontstaan, in 1980, werd de distilleerderij verkocht aan Heineken. Tot 1990 bleef de productie van Els in Beek, waarna deze naar Zoetermeer werd overgeplaatst. De geschiedenis en herinneringen aan Els liggen wel nog in Beek. In 2000 werd daarom in Beek het Elsmuseum geopend, zodat de kruidenbitter een blijvende plek kreeg in het dorp van oorsprong.
Recept: Limburgse koffie
Els la Vera wordt dus nog steeds gemaakt. Hoewel dit niet meer in Limburg is, blijft het een onmisbaar ingrediënt in echte Limburgse koffie. Vergelijkbaar met een Irish coffee, maar dan met de onmiskenbare smaak van de Limburgse kruidenbitter. Een hartverwarmend kopje koffie, perfect na een dagje uitwaaien in het Heuvelland!
Ingrediënten
- 1 theelepel witte basterdsuiker
- 1 deel Els la Vera
- 2 delen hete koffie
- 2 eetlepels licht opgeklopte slagroom
- 0,5 theelepel cacaopoeder
Bereidingswijze
- Zet een kan sterke koffie en schenk deze in een voorverwarmd glas.
- Voeg de basterdsuiker toe.
- Schenk de Els erbij en roer totdat de suiker is opgelost.
- Vul het glas voorzichtig op met licht opgeklopte room. Het beste doe je dit met de bolle kant van een lepel.
- Garneer met een snufje cacaopoeder.
Bron recept: //www.kookjij.nl/recepten/limburgse-koffie