Van 21 t/m 23 juni kleurt het evenemententerrein Megaland in Landgraaf weer volledig roze tijdens de 53e editie van Pinkpop. En daar mogen we wel even bij stilstaan! Pinkpop is namelijk het langstlopende jaarlijkse popfestival ter wereld. In 1970 begon dit als een eendaags festival op Pinkstermaandag, maar tegenwoordig is het een driedaagse happening die thuishoort in de Nederlandse (en internationale!) festivalscene.
De Geschiedenis van Pinkpop
De eerste editie in 1970 vindt plaats in Geleen en trekt 10.000 bezoekers. Voor een ticket betalen zij 2,50 gulden per persoon, wat omgerekend net iets meer is dan 1 euro. Van het budget van slechts 10.000 gulden (€ 4.537,80) worden voornamelijk nationale popgroepen geboekt. Golden Earring mag het festival als allereerste headliner afsluiten. Bezoekers die willen overnachten konden terecht bij zogenaamde sleep-ins, want vanaf 1976 wordt pas een festivalcamping verzorgd.
Van de volgende 14 edities worden er 12 uitverkocht, maar in 1985 komt Pinkpop in zwaar water terecht door de concurrerende stadionconcerten. Er wordt gekozen een samenwerking aan te gaan met Mojo Concerts, en in 1986 wordt het festival wederom volledig uitverkocht aan 50.000 bezoekers.
De festivallocatie in Geleen wordt in 1987 gerenoveerd, waardoor Pinkpop moet uitwijken naar Baarlo. Hierna keert het niet terug naar Geleen, maar vindt het festival plaats in Landgraaf. In 1990 wordt Pinkpop opgenomen in het Guinness Book of Records als oudste en enige nooit onderbroken jaarlijkse openlucht-popfestival van Europa.
Hierna blijft het festival uitbreiden. Voor het 25-jarig jubileum in 1994 worden twee buitenpodia en één tentpodium geplaatst, waardoor minimaal 30 acts kunnen worden geboekt. Sinds 1996 duurt het festival drie dagen en trekt het per dag ongeveer 68.000 mensen. Het terrein wordt verbeterd en uitgebreid, waardoor er tegenwoordig 40.000 kampeerders kunnen blijven overnachten en de bezoekers hun ogen uitkijken op de festivalmarkt, vier buitenpodia en één podium in een tent. Natuurlijk komen ze vooral voor de legendarische bands en artiesten die jaarlijkse drie dagen lang hun beste muziek spelen in uiteenlopende genres. Én voor de prachtige locatie middenin het Limburgse heuvellandschap, dat zorgt voor een geweldig uitzicht en gezellige sfeer.
Memorabele momenten
Sinds 1970 hebben maar liefst 986 unieke artiesten en bands de podia van Pinkpop betreden. Het festival is door de jaren heen bezocht door bijna 3 miljoen bezoekers die ervoor zorgden dat het 28 keer is uitverkocht. Dit kan niet zonder een flink aantal memorabele momenten! De Nederlandse zangeres Anouk heeft het vaakst opgetreden en staat dit jaar voor de achtste keer op een Pinkpop-podium. Maar verschillende artiesten die ‘slechts’ één keer het roze festival hebben bezocht mogen ook legendarisch worden genoemd. Denk aan The Rolling Stones in 2014 of Beatles legende Paul McCartney in 2016.
De 45e editie in 2014 is dan ook de meest bezochte editie ooit. Landgraaf werd bezocht door niet minder dan 134.000 unieke bezoekers. Die op de maandagavond overigens in een flinke storm terecht kwamen, met veel blikseminslagen rondom het terrein. Gelukkig mocht het de pret niet drukken en kon het uitgestelde optreden van Metallica toch doorgaan.
Line-up Pinkpop 2024
Ook dit jaar belooft Pinkpop weer een mooie editie te worden. Het festival verbindt jong en oud door muziek van talloze genres en van zowel jonge als doorgewinterde artiesten. In juni treden de meeste artiesten en bands ooit op: 68 om precies te zijn, met Joost Klein als allerlaatste toevoeging. De headliners die de dag afsluiten zijn Måneskin, Calvin Harris en Ed Sheeran. Maar ook andere artiesten zijn zeker het bezoeken waard! Om er maar een paar te noemen: Keane, Avril Lavigne, Nothing but Thieves, Louis Tomlinson, Sam Smith, Hozier en Limp Bizkit. Dus zet je roze hoedje op en maak je klaar voor drie hele mooie festivaldagen!