Een jaar geleden vormde Nijswiller voor de derde keer het decor van Remember September 1944, waarbij uitgebreid werd stilgestaan bij de bevrijding van Zuid-Limburg. Na vijf keer uitgesteld vanwege corona kon het evenement als afsluiting van 75 jaar bevrijding Gulpen-Wittem eindelijk plaatsvinden. Maar wat werd hier precies herdacht?
Nijswiller tijdens de Tweede Wereldoorlog
Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog werd Nijswiller de sterkste grenspost van Zuid-Limburg. In het dorp werden Nederlandse militairen ingezet als grenswachten, bewapend met twee kazematten en mitrailleuropstellingen. Op 10 mei 1940 brak de Duitse 4e Pantserdivisie door de grens en trok via Nijswiller naar Maastricht. Net als de rest van Nederland betekende dit voor Nijswiller het begin van de bezetting.
Gedurende de oorlog zijn in en rondom Nijswillers slachtoffers gevallen, waarvoor de gedenktekens nog steeds zichtbaar zijn. Na 4,5 jaar bezetting begon de geallieerde opmars in Nederland. Op zaterdag 16 september 1944 werden de Duitse eenheden door Amerikaanse troepen uit het dorp verdreven tijdens Operatie Market Garden.
75 Jaar bevrijding
In 2019 en 2020 werd gevierd dat Limburg 75 jaar bevrijd was. Dit begon op 12 september 2019 in Mesch, het eerste Nederlandse dorp dat werd bevrijd, en eindigde op 3 maart 2020 in Venlo, de laatste bevrijde regio van Limburg. De viering werd gevuld met veel toespraken en activiteiten, waaronder een bevrijdingstocht door de gemeente Gulpen-Wittem. Vanwege corona werden verschillende activiteiten uitgesteld. Eén van deze uitgestelde activiteiten was Remember September 1944,
Remember September 1944
Dit evenement vond daarom op 3 en 4 september 2022 plaats. De organisatie was in handen van de Heemkundevereniging Nijswiller, die het eerder al in 2015 en 2016 organiseerde. Middels acteurs, shows en voertuigen werd de tijd rondom de bevrijding in 1944 op realistische wijze nagespeeld. Het was een waar schouwspel, ook rondom Carrē 1711. De re-enactment werd aangevuld met exposities, een toertocht, markt, een Bevrijdingsbal en proeverij van eten uit de oorlogsperiode.