Dé Limburgse lekkernij maak je nu helemaal zelf
Tijdens je bezoek aan Zuid-Limburg moet je het natuurlijk een keer gegeten hebben: de echte Limburgse vlaai. Wil je dat thuis ook eens maken? Dat doe je met dit lekkere recept!
Limburgse vlaaien bestaan in vele soorten en maten: met een raster, open of met een deksel en met fruit, pudding of rijst. Met dit recept maak je een appelvlaai met deksel. Of in het Limburgs: een appeltsouwsjlaag.
Ingrediënten
Voor de vulling:
- 1 kilo appels
- Suiker
- Citroensap
- Paneermeel
Voor het deeg:
- 2 dl melk
- 400 g bloem
- 20 g bakkersgist
- 50 g boter
- 1 ei
- 30 g suiker
- Mespunt zout
Voor de afwerking:
- 1 ei
- Beetje melk
- Grove suiker
Bereidingswijze
- Heb je zachte appels? Schil deze, verwijder de klokhuizen en snijd ze vervolgens in dunne schijfjes. Hierna meng je de appelschijfjes met de suiker en een beetje citroensap.
- Heb je harde appels? Schil deze, verwijder de klokhuizen en snijd ze vervolgens in dunne schijfjes. Verwarm ze vervolgens in een pan met een bodempjes water, suiker en citroensap. Doe dit totdat de appelschijfjes zacht zijn, en let op dat ze niet stuk gaan. Laat de schijfjes uitlekken en afkoelen.
- Warm de melk op totdat deze lauwwarm is en roer de gist uit met de lauwwarme melk. Hiervoor hoef je niet alle melk te gebruiken.
- Doe de bloem in een kom, maak een kuiltje in het midden en giet hierin de aangemaakte gist, de boter, het ei, de suiker en de rest van de lauwwarme melk. Strooi zout langs de buitenrand van de bloem.
- Kneed dit samen tot een soepel gistdeeg. Dek het deeg af en laat het rijzen totdat het twee keer zo groot is.
- Neem tweederde van het deeg en rol die uit tot een ronde lap die groot genoeg is om de vlaaiplaat te bedekken.
- Leg het deeg in de ingevette vlaaiplaat en snijd de overtollige rand af. Prik de bodem in met een vork en laat het deeg nog iets rijzen.
- Verwarm de oven voor op 220°C.
- Verdeel de appel over de vlaaibodem.
- Rol de rest van het deeg uit tot een dunne lap, leg deze als deksel over de appel en snijd de overtollige rand af. Knip met een schaar gaatjes in de deksel en laat de vlaai nogmaals rijzen.
- Meng een eidooier met een scheutje melk en bestrijk hiermee de vlaai. Strooi hier als laatste de grove suiker overheen.
- Bak de vlaai 25-30 minuten in het midden van de oven. Is na 25 minuten één kant bruiner dan de andere? Draai de vlaai dan om. De vlaai is gaar wanneer het deeg bruin is en de vlaai makkelijk loslaat van de plaat.
- Haal de vlaai uit de oven en laat deze afkoelen op een rooster.
Eet smakelijk!
Bron: //www.visitzuidlimburg.nl/eten-drinken/streekproducten/recepten/appelvlaai/