Limburgs genieten van zoervleisj mit friet!
Limburgs zuurvlees is een typisch streekgerecht dat zo wordt genoemd door de toevoeging van azijn. Toch proeft het malse vlees meer zoet dan zuur. Van oorsprong wordt het gerecht gemaakt met paardenvlees. Dit werd veelal gebruikt door arme mensen, zodat ze toch vlees konden eten. Paardenvlees is vrij taai en door de toevoeging van azijn werd het malser gemaakt. Tegenwoordig is het een heerlijk mals gerecht dat vaak wordt gemaakt van rundvlees en het beste gecombineerd kan worden met zelfgemaakte frieten.
Begin op tijd met het maken van dit gerecht, want het vlees moet een dag marineren!
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 800 gram runderlappen in blokjes van ongeveer 1×1 cm
- 4 dl water
- 4 dl azijn
- 3 laurierblaadjes
- 2 kruidnagels
- Peperbolletjes
- Vet of boter
- 500 gram uien
- 150 gram basterdsuiker
- Appelstroop
- Een paar plakken ontbijtkoek
Bereidingswijze
- Doe het vlees in een kom en giet er het water en het azijn over. Voeg de laurierblaadjes, kruidnagel en peperbolletjes toe. Laat het vlees 24 uur marineren in de koelkast. Roer het tussentijds af en toe om.
- Laat het vlees goed uitlekken in een zeef. Let op: vang het vocht van de marinade met de specerijen op in een aparte kom!
- Maak boter of vet bruin in een braadpan en bak het vlees tot het bruin is. Snijd de uien klein, voeg ze toe en bak ze mee.
- Giet het marinadevocht met de specerijen bij het vlees. Voeg een lepel suiker en een paar lepels appelstroop toe. Laat het met de deksel op de pan in ongeveer 2 uur goed gaar worden.
- Haal de specerijen uit de saus en bind de saus met ontbijtkoek. Proef of de smaak goed is. Eventueel kun je nog wat stroop toevoegen.
Smakelijk eten!
Bron: //www.visitzuidlimburg.nl/eten-drinken/streekproducten/recepten/zuurvlees/