De viering van een nieuw seizoen
De Limburgse cultuur en samenleving staan bol van tradities. De meeste hiervan zijn ontstaan vanuit een religieuze betekenis, maar blijven een belangrijke rol spelen in de hedendaagse Limburgse gemeenschappen. In iedere dorpskern komen jong en oud namelijk samen om een jaarlijkse traditie vorm te geven. Eén daarvan is de mei-den.
Het planten van de mei-den
In veel Zuid-Limburgse dorpen wordt jaarlijks middenin het dorp een mei-den geplaatst. Vaak wordt dit gedaan door de Jonkheid: een vereniging van ongetrouwde jonge mannen. De Jonkheid haalt de mei-den op, brengt deze het dorp binnen en plant deze op een centrale plek. Daarna wordt een koningspaar uitgeroepen. In dorpen zoals Valkenburg, Noorbeek, Banholt en Margraten is dit een echt happening, waarbij de mei-den uitgebreid gevierd wordt.
De vele betekenissen van de mei-den
Ik sprak al even over de vele betekenissen van de Zuid-Limburgse tradities. Wat betekent de mei-den dan? De mei-den staat symbool voor vruchtbaarheid. De boom wordt daarom aan het begin van de zomer geplant. Zo roepen de inwoners van de Limburgse dorpen vruchtbaarheid uit over het vee en de akkers. Maar – zoals ik al aangaf – deze traditie heeft voor veel inwoners een nog diepere betekenis. Door tradities zoals deze komt iedereen samen om de liefde voor het dorp en het begin van een nieuw seizoen te vieren.