Is jouw kerstmenu al klaar?
Over een paar dagen breekt de feestelijkste maand van het jaar aan. Natuurlijk draaien de feestdagen om samen te zijn met familie en vrienden, en te genieten van elkaars gezelschap. Maar met een hapje en een drankje wordt dit nét iets gezelliger. Een gerecht dat in veel Limburgse huishoudens niet van het kerstmenu mag ontbreken, is het pasteitje. Dit tonnetje van bladerdeeg, traditioneel gevuld met kippenragout, wordt ook wel ‘videeke’ genoemd. Of in het Frans: vol-au-vent.
Vol-au-wattes?
Ken je die online recepten, die je eerst door een hele biografie laten scrollen voordat je éindelijk bij de ingrediënten aankomt? Dat wordt dit dus niet. Maar het ontstaan van het pasteitje is wel interessant om even toe te lichten.
In de Middeleeuwen werden al pasteien gegeten. Dit waren baksels van brooddeeg, gevuld met vlees en groente. In de negentiende eeuw werden hier meestal kruimel- en korstdegen voor gebruikt. Totdat Marie-Antoine Carême – de chefkok van de echtgenote van Lodewijk XV – op zoek ging naar een alternatief. Dat werd het luchtige bladerdeeg dat we nu nog steeds kennen. Kennelijk riep hij uit ‘il vol au vent!’ (‘hij vliegt in de lucht!’). Of dit kwam omdat het deeg rijst in de oven of omdat het zo licht is dat het wel weg kan vliegen, weten we niet zeker. Wat we wel zeker weten? Het is heerlijk! En met kant en klare pasteibakjes bovendien heel makkelijk om te maken.
Ingrediënten (4 personen)
- 400 gram kipfilet
- 1 liter water
- 1 gesnipperde ui
- 250 gram champignons in plakjes
- 1 kippenbouillonblokje
- 1 theelepel mosterd
- 4 takjes tijm
- 55 gram boter
- 50 gram bloem
- 4 pasteibakjes
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 165 °C. Haal de dekseltjes voorzichtig uit de pasteibakjes. Dit doe je het makkelijkste door ze rondom los te snijden. Verwarm de pasteibakjes 10 minuten in de oven.
- Breng een liter water aan de kook in een kookpan en voeg het bouillonblokje toe.
- Doe de kipfilet in de pan en laat deze in 10 minuten gaarkoken. Haal de kip uit de pan en bewaar 500ml van de bouillon.
- Trek de kip met twee vorken uit elkaar in kleine stukken en zet even opzij.
- Verwarm een klontje boter in een koekenpan en fruit de ui. Voeg de champignon in delen toe. Ris de tijm en voeg deze ook toe. Bak op hoog vuur in 5 minuten goudbruin en zet even opzij.
- Smelt 50 gram boter in een grote steelpan. Voeg de bloem toe en blijf roeren tot de bloem en boter gemengd zijn. Roer nog 2 minuten door tot het zachtjes kookt en de bloem gaar is.
- Voeg de kippenbouillon (die je bij stap 3 apart hebt gezet) in delen toe. Roer tot een gladde ragout.
- Voeg de kip en champignons toe, en naar smaak peper, zout en mosterd.
- Vul de pasteibakjes met de ragout. Smakelijk eten!
Bron: www.24kitchen.nl/recepten/pasteitjes-met-kippenragout