Kauw sjotel (koude schotel): het klinkt misschien niet zo aantrekkelijk, maar voor veel Limburgers is het niet meer weg te denken bij een koud en warm buffet. Dit gerecht is dan ook een vaste aanwezige tijdens een doopviering, bruiloft, communie, jubileum of een ander groot feest. Maar wat is de kauw sjotel nu precies? Je kunt het vergelijken met een huzaren- of rundvleessalade met verschillende garneringen zoals aardappels, zilveruitjes, augurken en eieren. Iedere Limburger kent een andere versie van dit gerecht, dat vaak van generatie op generatie wordt doorgegeven. De basis is veelal hetzelfde, maar verder kun je naar eigen smaak ingrediënten toevoegen!
Ingrediënten (8 personen)
- 1 liter water
- 1 groentebouillontablet
- 600g rundersoepvlees
- 2 blaadjes gedroogde foelie
- 1kg vastkokende aardappelen
- 300g diepvries tuinerwten
- 200g winterpeen
- 2 el milde olijfolie
- 4 middelgrote eieren
- 1 middelgrote uit
- 300g augurken
- 230g zilveruitjes
- 1 appel
- 6 el mayonaise
- 0,5 tl paprikapoeder
Bereidingswijze
- Breng een pan met 1 liter water aan de kook op hoog vuur en los het bouillonblokje erin op. Kook het soepvlees met de foelie 2 uur op laag vuur, tot het helemaal zacht is en lijkt op draadjesvlees. Laat iets afkoelen.
- Schep het vlees uit de bouillon met een schuimspaan en trek het met je vingers in kleine plukjes. Verwijder eventuele vliesjes. Breng de bouillon opnieuw aan de kook.
- Schil ondertussen de aardappelen en snijd ze in blokjes van 2 cm. Kook de blokjes in 12-14 min. beetgaar in de bouillon. Kook de tuinerwten de laatste 1 min. mee. Giet af, maar bewaar het kookvocht. Dit kun je goed gebruiken als basis voor soep.
- Schil ondertussen de peen en snijd hem in blokjes van 1 cm. Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de blokjes peen 4 min. Giet er 100 ml water bij en ‘stoom’ nog 5 min.
- Kook de eieren in water in 8 min. hard. Giet af en spoel onder koud stromend water om ze te laten schrikken. Pel en halveer.
- Snipper de ui. Snijd de augurken en zilveruitjes fijn. Rasp de appel op een grove rasp. Meng in een grote kom de aardappel met het rundvlees, de tuinerwten, wortel, ui, appel, zilveruitjes en fijngesneden augurken met de mayonaise en een scheutje van het vocht uit de pot augurken. Breng op smaak met zout en peper.
- Schep de salade in een bergje op een grote schaal en strijk de bovenkant glad. Snijd 4 augurken in de lengte in dunne plakjes, maar laat ze aan 1 kant aan elkaar zitten zodat een waaier ontstaat. Leg ze ter garnering op de salade, samen met de gehalveerde eieren. Bestuif met het paprikapoeder.
- De koude schotel is het lekkerste na een paar uren in de koelkast. Dek het af met vershoudfolie en laat het 4 tot 7 uur in de koelkast staan.
Smakelijk eten!
Bron: //www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1195804/limburgse-koude-schotel