Een Limburgse verjaardag, communie, babyshower of ander viering op de planning staan? Dan kun je je bijna zeker verheugen op een stukje Limburgse vlaai. Deze heerlijke lekkernij mag namelijk niet missen! Er zijn zoveel soorten: met fruit, pudding, rijst… Een ambacht dat je het water in de mond doet lopen. Waar komt dit authentieke gebak eigenlijk vandaan? Ontdek én ervaar het zelf!
Geschiedenis van de Limburgse vlaai
De Limburgse vlaai komt van oorsprong uit het zuiden van Duitsland, waar in de Middeleeuwen resten brooddeeg en fruit samen werden gebakken. Deze baksels stonden bekend onder de naam Fladen, wat weer een verbastering is van vlade, het Germaanse woord voor ‘plat’. Door de Limburgers is de kunst van het vlaaibakken verfijnd. Met een overvloed aan fruitbomen was het dan ook niet al te moeilijk om de fruitvlaai hier te maken. Tegenwoordig bevatten Limburgse vlaaien ook andere ingrediënten dan enkel deeg en fruit. Waar deze lekkernij eerst bewaard werd voor belangrijke Christelijke feestdagen, wordt de vlaai tegenwoordig bij iedere mogelijke gelegenheid gegeten.
Vlaaibakworkshop
Heerlijk om te eten, nog leuker om zelf te bakken! Leer de kneepjes van het bakkersvak van onze meesterbakker en ga zelf aan de slag met het maken van deze typische Limburgse lekkernij. Uiteraard gaat deze workshop gepaard met het eten van een stuk Limburgse vlaai. Hierna gaan jullie zelf aan de slag: leer en doe ieder onderdeel van het vlaaibakken zelf. De zelfgemaakte vlaaien nemen jullie uiteraard mee naar huis, zodat jullie nog eens uitgebreid kunnen nagenieten!